Písničkář revoluce Wasfi Massarani

  • 28.8.2012

Wasfi Massarani byl jedním z prvních demonstrantů před Velvyslanectvím Sýrie v Praze. Syřan, který pobýval i v České republice, miluje hudbu od malička. Inspirace na nápěvky a melodie nachází uvnitř demonstrujících davů. Jeho prorevoluční texty jsou známé po celé Sýrii, lidé je s odvahou zpívají v ulicích. V současné době koncertuje Wasfi po světě a šíří povědomí o syrském arabském jaře.

Cesta k revoluční písni

Wasfi je třicátník původem z Homsu. Narodil se ve smíšeném manželství a má tedy kromě syrského i české občanství. Vyrůstal v Sýrii, později se přestěhoval do České republiky, kde pracoval jako grafik ve své vlastní firmě. Do rodné Sýrie se však často a rád vracel. Hudba pro něj byla od malička koníčkem, rád vystupoval na večírcích a v klubech, zpíval pro své přátelé.

Do začátku revoluce nebyl politicky aktivní. Na počátku revoluce v březnu 2011 žil v České republice a jako jeden z prvních chodil demonstrovat před syrskou ambasádu v Praze. Sledoval eskalující násilí a represe ze strany syrského režimu. Asadova desetiletá nadvláda nepřipouštěla existenci opozice a opoziční projevy byly perzekuovány i v umělecké sféře. Angažovaná píseň sloužila jen jako propaganda režimu a prezidenta. Tato zkušenost se začala promítat do Wasfiho tvorby, který jeden z prvních složil vlastní píseň o revoluci v Sýrii.

Wasfiho umělecká tvorba

Zpočátku vydával písně anonymně, nyní se již nebojí vystupovat pod svým jménem. Zaměřil se na písně a nápěvky, které sesbíral uvnitř revoluce. Kombinuje hlasy a popěvky a přidává vlastní slova. Druhým způsobem jeho tvorby je modifikace lidových písní, které nahrává s novými prorevolučními texty. Obzvláště tyto písně se staly extrémně populární a šíří se stejně rychle, jako syrská revoluce.

Wasfí publikuje na internetu a sociálních sítích, jeho písně se rychle šíří. Nyní s Wasfim spolupracují profesionálové z hudební branže. Na svých hudebních bedrech má jedno CD. Peníze z prodeje jeho hudby jdou na podporu civilistů v Sýrii. V současné době koncertuje po světě, nejvíce v USA a v zemích Arabského zálivu.

Hudba jako univerzální jazyk

Hudba je univerzálním jazykem a jednotícím prostředkem každé společnosti. Wasfiho písně spojují podporovatele syrské revoluce po celém světě. Při svém zahraničním turné přináší Wasfi slova a nápěvky z protestujících davů  a vypráví tak příběhy lidí, kteří v Sýrii bojují za svou svobodu. V Sýrii mu lidé děkuji na transparentech.

Angažovaná revoluční píseň dodává demonstrujícím kuráž a sjednocuje je. O revolučních písničkářích si můžete přečíst více na blogu News and Noise.

Wasfiho můžete sledovat na jeho facebookové stránce. Všechny jeho písně najdete na Soundcloudu