Sýrie studenty zajímá

  • 2.11.2012

Poslechnout si příběh vězněné česko-syrské občanky Sandry Bitar si přišlo na Fakultu sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně přes sto padesát návštěvníků. Sandra, kterou třicet pět dní věznil syrský režim, vystoupila spolu s dalšími Čecho-Syřany Assemem Attasi a Chalidem Bitar na diskuzi, kterou uspořádala 24. října nezávislá iniciativa syrskarevoluce.cz ve spolupráci se studentským spolkem Be International

Diskuzi otevřel odborník na Blízký východ Marek Čejka, který uvedl účastníky do kontextu syrské revoluce. Podíval se do historie syrského státu a jeho politického vedení, představit vládnoucí stranu Baas a příslušníky rodiny Assadů a debatu nadále moderoval. Úvodní prezentace otevřela prostor pro syrské aktivisty, kteří představili a vysvětlili svůj pohled na dění v Sýrii. Jakmile začala vyprávět své zážitky Sandra, která momentálně pobývá u svého bratra v Praze, přeplněné atrium ztichlo a pozorně naslouchalo. Sandra vzpomínala na nelidské podmínky a brutální zacházení s podezřelými z účasti na demokratickém hnutí arabského jara. Závěr akce byl věnován dotazům na nečinnost mezinárodního společenství, náboženské a etnické pozadí a aktéry konfliktu, kontroverzní osobu české velvyslankyně v Damašku a syrskou opozici.

“Zájem o diskuzi nás motivoval k zorganizování dalších akcí. Chystáme charitativní předvánoční večírek, konferenci, promítání a další debaty,” uvedla koordinátorka říjnové diskuze Klára Bažantová.

Připravili jsme pro Vás záznam z akce, který si můžete spolu s prezentací Marka Čejky pustit níže.

Děkujeme debatujícím, kteří nás poctili svou návštěvou, účastníkům diskuze za zájem a zajímavé dotazy a organizátorům za skvělou práci.

Vaše Be International

Uvod do syrske problematiky